Bolognesen turkki pysyy sitä kauniimpana ja iho sitä terveempänä, mitä säännöllisemmin pesu ja kampaus tapahtuu. Likaista turkkia ei kutenkaan kannata kammata, sillä se katkaisee karvat, joten pese likainen bolognesesi ennen kampaamista. Säännöllisestä kampaamisesta on myös se hyöty, että koirasi tottuu käsittelyyn, eikä näistä tule hermoja raastavia hetkiä sinulle ja koirallesi. Lisäksi säännöllisesti hoidettu turkki takkuuntuu vähemmän.

Bolognesella ei ole varsinaista karvanlähtöaikaa, vaan karvaa lähtee vain kammattaessa. Pentuturkin vaihtuessa karva takkuuntuu huomattavasti nopeammin kuin pentuna/aikuisena. Tämä tapahtuu yksilöllisesti n. 6-12 kuukauden iässä, uroksilla myöhemmin kuin nartuilla, joilla turkki alkaa vaihtua ensimmäisen juoksuajan jälkeen.

TURKINHOITOON TARVITAAN:

- Villakoirakampa eli harvapiikkinen kampa

- Tiheäpiikkinen kampa

- Mahdollisimman joustava karsta tai flexi karsta

- Shampoo ja hoitoaine

- Kampausneste/Takunselvitysaine, esim. Ice on Ice

- Kynsileikkurit

- Silmävettä

- Sakset

- Takunavaaja/takkukampa

Karstaa ja kampaa koira ennen pesua hyvin eli niin takuttomaksi kuin mahdollista!

 1. Kastele koira haalealla vedellä. Vaahdota märkä turkki kirsusta hännänpäähän shampoolla. Älä käytä hankaavia otteita, vaan koita puristella shampoo turkkiin. Jos hankaat turkkia kovin, niin se saattaa takkuuntua entisestään.

 2. Huuhtele huolellisesti.

 3. Levitä hoitoainetta kaikkialle karvaan kevyesti puristellen. Huuhtele!

 4. Kun koira on huuhdeltu, niin ota se pyyhkeeseen ja painele liiat vedet siihen. Älä hankaa, sillä sekin (kuten pesussa) voi takkuunnuttaa turkkia.

  HUOM! Jos valmistelet bolognesesi turkkia näyttelyä varten ei kannata käyttää kuivainta, sillä se avaa turkin kiharat ja tekee sen liian pörröiseksi. Tässä tapauksessa kuivaa koira mahdollisimman hyvin pyyhkeellä painelemalla ja laita esim. boksiin kuivumaan. Jos mahdollista tee tämä jo muutama päivä ennen näyttelyä, äläkä päästä koiraa sotkemaan itseään.

 5. Kannattaa aloittaa koiran kampaaminen jo silloin, kun turkki on vielä aavustuksen kostea. Silloin mahdollisesti jääneet takut on helpompi löytää, kun turkki ei ole niin pörröinen ja sähköinen. (Jos turkki ehtii kuivua ja sähköistyä ja on vaikea kammattava, niin voit suihkuttaa siihen vielä kampausnestettä tai vaikkapa vettä suihkepullolla.)

 6. Jos haluat, voit tylppäkärkisillä saksilla leikata silmien välistä karvat. Karvoja leikataan noin sentin leveydeltä. Tämä saattaa auttaa silmävuotoon, jos karvat menevät silmiin asti. Muista kuitenkin, että bolognese ei ole trimmattava rotu ja varsinkaan näyttelyssä saksien jälkiä ei saisi näkyä.

 7. Bologneseilla (kuten useilla muillakin valkoturkkisilla roduilla) on melko usein vuotavat silmät ja tämän seurauksena silmien alla olevat karvat värjääntyvät punaisiksi. Tähän ei auta kokonaan oikeastaan mikään, mutta säännöllisellä hoidolla voit ehkäistä ongelmaa. Tuuli, roskat yms. saattavat myös saada aikaan tulehduksia ja/tai silmien vuotamista, joten tarkista silloin tällöin etteivät silmät vuoda tulehduksen seurauksena.

  Pyyhi koirasi silmäkarvat pumpulitupolla, johon olet valuttanut silmävettä. Eläinliikkeissä on myös myytävänä erilaisia valkoisille koirille tarkoitettuja silmäkarvoihin levitettäviä naamioita, jotka estävät vuodon pinttymisen karvoihin. Näitä voit halutessasi kokeilla.

 8. Karvat korvista täytyy nyppiä sormin tai pinsettejä apuna käyttäen. Ota muutama korvan sisältä kasvava karva sormiesi väliin ja nyppäise irti. Toista tarvittaessa. Puhdista korvat jos ne ovat likaiset.


KIITÄ, KEHU JA PALKITSE, KUN BOLOGNESESI ON OLLUT KAUNIISTI KOKO KÄSITTELYN AJAN!!!